23948sdkhjf

Fire ud af fem nye job i EU er usikre job

Hver gang der bliver skabt fem nye job i EU, er de fire af dem på deltid eller midlertidige. Så selv om vi har økonomisk fremgang i EU, skaber fremgangen utryghed og usikkerhed for millioner.
I euro-zonen er der kommet 5,4 millioner nye job siden 2013. Men fire ud af fem er enten på deltid eller midlertidige ifølge Eurostat. Det skriver Ugebrevet A4 .

I Danmark er andelen af deltidsansættelser steget fra 20 procent i 2000 til nu 25 procent, fremgår det af en ny rapport udarbejdet af professor Steen Scheuer for LO.

Udviklingen - med at et stigende antal mennesker et løst ansat - er ikke EU-Kommissionens kop te.

- Det her er svært problematisk, siger Marianne Thyssen, der er EU's arbejds- og socialkommissær, og fortsætter:

- Det hindrer folk i at flytte hjemmefra. De kan ikke købe sig en bolig, og de kan ikke tage større økonomiske beslutninger, advarer den belgiske EU-kommissær.

En af dem, der kender til at være en ’løs fugl’, er 42-årige Claudia Morsut. Hun er samfundsforsker ved universitetet i norske Stavanger.

Hun må som så ret mange andre akademikere tage sig til takke med en midlertidig kontrakt, der skal fornyes en gang om året. Når kontrakten lakker mod enden, føler hun sig usikker.

- Jeg håber og drømmer om, at artiklerne jeg skriver, og arbejdet jeg udfører vil kaste et fast og sikkert job af sig, fortæller Claudia Morsut, der er mor til to.

Højskoler og universiteter er nogle af de instanser, der benytter muligheden for midlertidige ansættelser flittigt, og de har gjort det længe.

På universitetet i Stavanger er Claudia Morsut da heller ikke alene om at være ansat under sådanne forhold. 17 procent af det videnskabelige personale ved universitetet i Stavanger er ansat på midlertidige kontrakter.

I Danmark er der også en stigende tendens til at ansætte folk på løse vilkår, vurderer professor Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet. Han siger til Ugebrevet A4:

- Løse ansættelser og tidsbegrænsede jobs er en trend, som vi kender fra udlandet, og som sandsynligvis vil vokse i omfang fremover i Danmark. Virksomhederne kræver fleksibilitet og at kunne frigøre sig fra faste økonomiske byrder, og så skubbes de økonomiske byrder over på de ansatte, som får en langt mere usikker privatøkonomi.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093